Altın Karınca Ödülleri'ne Marmara Bölgesi'ndeki belediyeler başvurabilir.
Başvuru yapacak projeler 1 Ocak 2022 veya sonrasında tamamlanmış olmalıdır. (Bu tarihten önce tamamlanmış olan projeler yarışmaya başvuramamaktadır. Proje bitiş tarihi bu tarihten önce olan projeler değerlendirme dışı bırakılacaktır.)
Başvuru yapacak projelerin en az bir etabının tamamlanmış olması gerekmektedir. Ancak bütün etapları tamamlanmış projelerin daha avantajlı konumda olabileceği unutulmamalıdır.
Daha önceki yıllarda Altın Karınca Ödülü almış projeler Altın Karınca Ödülleri 2024'e başvuramaz.
Daha önceki yıllarda Altın Karınca Ödülleri’ne başvurmuş ancak ödül almamış projeler diğer şartları sağladıkları takdirde Altın Karınca Ödülleri 2024’e başvurabilirler.
Nasıl Başvuru Yapılır?
Tüm başvurular altinkarinca.net internet sitesi üzerinden online olarak alınır.
Siteye, belediye adına proje yüklemekle sorumlu kişi “Yükleyen Kişi” olarak anılacaktır. İlgili internet sitesinde “Yükleyen Kişi Başvurusu Yap” butonuna tıklandığında internet sitesi, başvuranları yönlendirecektir.
Yarışmaya katılacak her belediye, en az 1, en fazla 10 yükleyen kişi atayabilir.
A, B, C ve D idari kategorisinde yer alan belediyeler yarışmaya her proje kategorisinde en fazla 2 proje olmak üzere toplamda maksimum 20 proje ile; E idari kategorisinde yer alan büyükşehir belediyeleri ise her bir proje kategorisinde en fazla 3 proje olmak üzere toplamda maksimum 30 proje ile başvurabilir.
Her proje kategorisine en fazla 2 proje ile başvurulabileceğinden önceliklendirilecek projeler konusunda belediyeler kendi içinde koordine çalışma yürütmelidir.
Üye belediyelere bağlı kuruluşlar ve iştirakler, ancak bağlı bulundukları belediye adıyla başvuru yapabilir ve ilgili belediyenin kontenjanını kullanır.
Başvuru Dosyaları Nelerdir?
Projeyi anlatan sesli bir Tanıtım videosunun hazırlanıp gönderilmesi zorunludur. Video, değerlendirme aşamasında en önemli başvuru materyallerden biri olarak kabul edilecektir.
Video süresi en fazla 90 saniye olmalıdır.
Bu videoda projeye dair temel bilgiler; belediyenin adı, projenin adı, projenin başlama tarihi, projenin bitiş tarihi veya bitmesi planlanan tarihi belirtilmelidir.
Ardından projenin bütçesi ve bu bütçenin kaynakları, projenin amacı ve önemi, projenin bölgeye, şehre ve belediyeciliğe katkısı ve başka yerlerde uygulanabilirliği, projenin sürdürülebilir bir proje olup olmadığı, projenin özgünlüğü, projenin neden ödüllendirilmesi gerektiği aktarılmalıdır.
Tanıtım videosunda, yukarıda bahsedilen mecburi bilgilerin dışında uygun görülen diğer hususlardan bahsedilebilir.
Tanıtım videosu, profesyonel montajlanmış bir çalışma olabileceği gibi, herhangi bir kamera karşısında çekilen amatör bir çalışma (çekimin kalitesi, videonun algılanmasında olumsuz etkiler oluşturmadığı sürece) olabilir. Önemli olan, projenin açık ve akıcı bir şekilde anlatılmasıdır. Video çalışmasının amatör veya profesyonel olması, değerlendirme aşamasında olumlu veya olumsuz bir etki oluşturmayacaktır.
Tanıtım videosunun teknik özellikleri aşağıdaki gibi olmalıdır:
Video, sıkıştırılmamış mov veya mp4 formatında veya sıkıştırma kullanılacaksa da güncel formatlarda işlenmelidir. Sıkıştırılmış videodaki ses formatı ise mp3 veya aac olarak seçilmelidir.
Videodaki görüntü en az 1280 x 720 px boyutunda, 25 fps frekansında ve 2000 kbps çözünürlüğünde (bitrate) olmalıdır. Videodaki ses en az 128 kbps, 44.100 khz ve 2 kanal stereo özelliklerinde olmalıdır.
Videolardaki görüntü ve ses kalitesi, anlaşılmazlığa ve karışıklığa mahal vermemelidir.
Anlam karmaşasına neden olabilecek konular değerlendirme dışı bırakılacaktır. Yarışmaya katılan belediye, bulunmasında yarar gördüğü diğer dijital materyallere başvuru sırasında ayrıca yer verebilir. Dijital olmayan ve sisteme yüklenemeyecek nitelikteki materyaller başvuru aşamasında kabul edilmeyecektir.
Tüm dosyaların, bütün bilgisayarlarda açılabilecek genel (standart) formatlarda olmasına özen gösterilmelidir.
Başvurusu yapılan projeye dair en az 7, en fazla 20 adet yüksek çözünürlüklü fotoğraf eklenmelidir.
Başvuru yapan proje ekipleri, süreçle ilgili sorularını sadece Başvuru Rehberi'nde belirtilen Altın Karınca Ödülleri iletişim ekibine iletmelidir.
Proje başvurularının kabulü 20 Eylül 2024 Cuma günü saat 23:59’da sona erecektir.